Filters

Business

Met filters kun je zoekopdrachten opslaan zodat je de taken die je nodig hebt binnen enkele seconden kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld een lijst ophalen voor alle taken met het label @e-mail die vandaag af moeten zijn. Of begin je dag met al je werkgerelateerde taken die prioriteit 1 hebben.

Wanneer je ze op de juiste manier gebruikt, zijn filters de ultieme to-do lijst superpower die je helpt om je op het juiste moment op de juiste dingen te focussen.

Handige filters om uit te proberen

Filter zoekopdracht

Wat het doet

(over tijd | vandaag) & #Werk

Toont alle taken met een deadline van vandaag of eerder in het “Werk” project. Open deze filter zodra je begint met werken om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er moet gebeuren.

geen datum

Toont alle taken zonder deadline. Handig voor een dagelijkse/wekelijkse terugblik om er zeker van te zijn dat er niks vergeten wordt.

7 dagen & @wachten

Toont alle taken met een deadline in de komende 7 dagen en met het label @wachten. Goed om alvast in te kunnen schatten welke mogelijke uitdagingen er deze week op je liggen te wachten.

aangemaakt voor: -365 dagen

Toont alle taken die meer dan 365 dagen geleden zijn aangemaakt. Gebruik dit filter om taken te vinden op je to-do lijst waar je al een tijd niet meer naar om gekeken hebt.

toegewezen aan: Becky Kane

Toont alle taken die zijn toegewezen aan Becky Kane. Een handige manier om snel te kunnen zien waar Becky momenteel aan werkt.

toegewezen door: mij

Toont alle taken die door jou aan anderen zijn toegewezen. Handig voor het opvolgen van taken die aan anderen zijn gedelegeerd.

gedeeld & !toegewezen

Toont alle taken in een gedeeld project die nog aan niemand zijn toegewezen. Ook dit is een handige filter om ervoor te zorgen dat er iemand verantwoordelijk is elke taak.

Hoe maak, bewerk en verwijder je filters

Hoe maak je een nieuwe filter aan:

1. In het linker paneel, naast Filters, klik op het + symbool.
  2. In het Filter toevoegen scherm, typ de naam van je nieuwe filter.
  3. Typ de filter zoekopdracht die je wilt gebruiken (je kunt hieronder diverse opties vinden).
  4. (Optioneel) Selecteer een andere filter kleur van het drop-down menu.
  5. (Optioneel) Als je de filter snel wilt kunnen benaderen, voeg hem dan toe aan je favorieten.
  6. Klik op Toevoegen om je filter op te slaan.
Om de volgorde van je filters te veranderen beweeg je met de muis over de filternaam, klik je op de grijze "handle" die aan de linkerkant verschijnt en sleep je de filter naar een nieuwe plek in de lijst.

Om een bestaande filter te bewerken of te verwijderen:

1. Klik op de filter met de rechtermuisknop.
  2. Selecteer Filter bewerken of Filter verwijderen

Hoe maak je een nieuwe filter aan:

1. In het paneel aan de linkerkant, klik op de Filters tab.
  2. Onderaan je filterlijst, klik op +Filter toevoegen.
  3. Geef je filter een naam.
  4. Klik op de verfdruppel om eventueel de kleur te wijzigen.
  5. Typ de filter zoekopdracht die je wilt gebruiken (je kunt hieronder alle opties vinden).
  6. Klik op de Filter toevoegen knop om je filter op te slaan.

Je kunt je filters herordenen door ze simpelweg naar een nieuwe plek op de lijst te slepen.

Om een bestaande filter te bewerken of te verwijderen:

1. Klik op de filter met de rechtermuisknop.
  2. Selecteer Bewerken of Verwijderen.

Hoe maak je een nieuwe filter aan:

1. In de linkerbovenhoek, tik op het menu-icoon.
  2. Naast Filters, tik op het + symbool.
  3. Geef je filter een naam.
  4. Klik op de verfdruppel om eventueel de kleur te wijzigen.
  5. Typ de filter zoekopdracht die je wilt gebruiken (je kunt hieronder alle opties vinden).
  6. In de rechterbovenhoek, tik op het verzend-icoon om je filter op te slaan.

Je kunt je filters herordenen door ze simpelweg naar een nieuwe plek op de lijst te slepen.

Om een bestaande filter te bewerken of te verwijderen:

1. Tijdens het bekijken van je filter, rechts bovenin, tik op het drie stippen-icoon.
  2. Selecteer Filter bewerken.
    • Om de filter te bewerken, update je filter en tik op het verzend-icoon.
    • Om je filter te verwijderen, tik op het drie stippen-icoon rechts bovenin, selecteer Filter verwijderen en tik op Verwijderen om te bevestigen.

Hoe maak je een nieuwe filter aan:

1. Links bovenin, tik op het< symbool om het hoofdmenu te bekijken.
  2. Naast Filters, tik op het + symbool.
  3. Geef je filter een naam.
  4. Typ de filter zoekopdracht die je wilt gebruiken (je kunt hieronder alle opties vinden).
  5. Klik op de verfdruppel om eventueel de kleur te wijzigen.
  6. Rechts bovenin, tik op Klaar om je nieuwe filter op te slaan.

Je kunt je filters herordenen door ze simpelweg naar een nieuwe plek op de lijst te slepen.

Om een bestaande filter te bewerken of te verwijderen:

1. Tijdens het bekijken van je filter, rechts bovenin, tik op het drie stippen-icoon.
  2. Selecteer Filter bewerken.
    1. Om de filter te bewerken, update je filter en tik op het Klaar.
    2. Om te filter te verwijderen, tik op Filter verwijderen onderin en tik nogmaals op Filter verwijderen om te bevestigen.

Je kunt elke filter aanmaken die je maar kunt bedenken en past bij jouw manier van werken.Gebruik filter zoekopdrachten gebaseerd op:

Filteren gebaseerd op deadlines

Filter zoekopdracht

Wat het doet

3 jan

Toont alle taken die op die datum af moeten zijn. Bijvoorbeeld: 5 mei, 16/05, 8 augustus, morgen, vand, over 10 dagen, zondag, 10 feb 2020

deadline voor: 5 mei

Toon alle taken die voor die datum af moeten zijn. Voorbeelden:af voor: 10 augustus,af voor: 13/08, af voor: 6 uur 's avonds

deadline na: 20 juni

Toont alle taken die na die datum af moeten zijn. Voorbeelden: deadline na: 16 mei, deadline na: 23/09,deadline na: over 3 dagen

geen datum

Toont alle taken zonder deadline. Of: geen deadline

over tijd

Toont alle taken die te laat zijn. Alternatieven: over tijd, ot

5 dagen

Toont alle taken die binnen 5 dagen af moeten zijn. Of: komende 5 dagen

terugkerend

Toont alle taken met een terugkerende deadline.

Je kunt de datum op de volgende manieren schrijven:
  • Specifieke datum, 05/10/2017, 5 oktober 2017
  • Specifieke datum en tijd: 05/10/2017 om 5 uur 's middags, 5 okt om 5 uur 's middags
  • Relatieve datum: vandaag, morgen, gisteren, 3 dagen (deadline over drie dagen), -3 dagen (deadline gedurende de laatste 3 dagen)
  • Dagen van de week: maandag, dinsdag, zondag

Filteren gebaseerd op prioriteit-level

Filter zoekopdracht

Wat het doet

p1

Toont alle taken met prioriteit-level 1

p2

Toont alle taken met prioriteit-level 2

p3

Toont alle taken met prioriteit-level 3

Geen prioriteit

Laat alle taken zien zonder prioriteitsniveau (ook wel bekend als p4)

Filteren gebaseerd op labels

Filter zoekopdracht

Wat het doet

@email

Toont alle taken met het label @email

geen labels

Toont alle taken zonder labels

Filteren gebaseerd op project en sub-project

Filter zoekopdracht

Wat het doet

##Werk

Toont alle taken in het #Werk project inclusief de sub-projecten

##School & !#Wetenschap

Toont alle taken in het #School project inclusief alle sub-projecten hiervan, exclusief de taken uit het #Wetenschap project.

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van tekstopmaak voor je projectnaam, is het noodzakelijk dat je deze opmaak symbolen opneemt in je filter zoekopdracht. Bijvoorbeeld, wanneer je projectnaam "**Thuis**" is, zal deze alleen in je resultaten worden opgenomen wanneer je #**Thuis** in je zoekopdracht gebruikt.

Filteren gebaseerd op de datum waarop de taak is aangemaakt

Filter zoekopdracht

Wat het doet

aangemaakt: 3 jan

Toont alle taken die op 3 jan zijn aangemaakt.

aangemaakt voor: -365 dagen

Toont alle taken die meer dan 365 dagen geleden zijn aangemaakt.

aangemaakt na: -365 dagen

Toont alle taken die binnen de laatste 365 dagen aangemaakt zijn.

Filteren in gedeelde projecten en toegewezen taken

Filter zoekopdracht

Wat het doet

toegewezen aan: anderen

Toont alle taken die aan anderen zijn toegewezen

toegewezen door: Steven Gray

Toont alle taken die zijn toegewezen door Steven Gray

toegewezen door: mij

Toont alle taken die je aan anderen hebt toegewezen

toegewezen

Toont alle taken die aan iemand zijn toegewezen (jezelf en anderen)

gedeeld

Toont alle taken in gedeelde projecten

De medegebruiker kan worden geidentificeerd door:

• de e-mail van de persoon
  • de volledige naam van de persoon
  • “ik” (als in jezelf)
  • “anderen” (verwijst naar alle gebruikers exclusief jijzelf)

Uitgezonderd taken die toegewezen zijn aan anderen

Todoist filters laten standaard taken zien die aan anderen zijn toegewezen. Als je taken die aan anderen zijn toegewezen niet in je resultaten wilt zien, kunt je de volgende zoekopdracht gebruiken:

Filter zoekopdracht

Wat het doet

!toegewezen aan: anderen

Toont alle taken in je Todoist, exclusief de taken die zijn toegewezen aan anderen

Filteren gebaseerd op trefwoord(en)

Wat je intypt

Wat het doet

zoek: e-mail

Toont alle taken welke het woord e-mail bevatten

zoeken: onderzoek

Toont alle taken die het woord onderzoek bevatten

Combineer zoekopdrachten om nog krachtigere filters aan te maken

Met Todoist Premium kun je alle zoektermen van hierboven combineren om het exacte overzicht te krijgen dat je nodig hebt. De filter zoekopdracht vandaag & p1 zal bijvoorbeeld een lijst met taken weergeven die vandaag af moeten en ook prioriteit 1 hebben.

Hier zijn alle manieren waarmee je specifiekere filters kunt aanmaken:

Filter zoekopdracht

Wat het doet

Vandaag & @e-mail

Toont alle taken die vandaag af moeten zijn en tevens het label @e-mail hebben (& kan worden gelezen als “en”)

@werk | @kantoor

Toont alle taken die gelabeld zijn met @werk of @kantoor ( | kan worden gelezen als “of”)

(vandaag | over tijd) & #Werk

Toont alle taken die of vandaag af moeten of over tijd zijn, en tevens onderdeel zijn van het "Werk” project (sluit zoektermen in met “()” om complexere filters te maken)

!toegewezen

Toont alle taken die nog niet aan iemand zijn toegewezen (! kan worden gelezen als “niet”)

Vandaag & !#Werk

Toont alle taken met de deadline voor vandaag, exclusief de taken in je "Werk" project.

#Huiswerk & morgen & !@natuurkunde

Toont alle taken met de deadline voor vandaag in het "Huiswerk" project, exclusief de taken met het @natuurkunde label.

Wildcards gebruiken in filters

Om te filteren op items met vergelijkbare karakters kun je een wildcard gebruiken door een asterisk "*" in je zoekterm te plaatsen. Bijvoorbeeld, de filterzoekopdracht @balzal een lijst ophalen met alle taken met een label dat eindigt op het woord "bal" zoals @honkbal en @voetbal.

Dit zijn een aantal voorbeelden die weergeven hoe je wildcards in filters kunt gebruiken:

#*Werk

Toont alle taken afkomstig uit projecten waarvan de naam eindigt op "werk". Bijvoorbeeld, #Huiswerk, #Netwerk en #Werk.

@huis*

Toont alle taken met een label dat begint met "huis". Bijvoorbeeld, @huiswerk en @huis

toegewezen aan: m* smith

Toont alle taken die zijn toegewezen aan personen wiens naam start met een M met de achternaam Smith.

Gebruik meerdere filters tegelijkertijd

Met Todoist filters kun je ook zoekopdrachten combineren om meerdere taaklijsten tegelijkertijd aan te maken. Om 2 of meer zoekvragen in 1 filter te combineren scheid je ze met een komma: “,”.

Bijvoorbeeld, p1 & over tijd , p4 & vandaag zal twee takenlijsten tonen, een voor p1 & over tijd en nog een voor p4 & vandaag.

FAQ

Q: Hoe zijn taken gesorteerd in een filter?

A: In een filter zijn taken gesorteerd in aflopende volgorde op prioriteit, deadline, project en vervolgens op de positie van de taak in het project.

Wanneer de filter echter een specifieke datum bevat, zoals vandaagof30 dagen, zal de volgorde veranderen naar deadline, prioriteit, dag volgorde, project en de positie van de taak in het project. Met dag volgorde wordt de volgorde bedoelt waarin je taken worden weergegeven in het Vandaagoverzicht.

V: Wanneer ik filter op label of prioriteit, geven mijn filters de taken van iedereen weer. Hoe kan ik alleen de taken zien die aan mij zijn toegewezen?

A: Als je alleen taken wilt zien die aan jou zijn toegewezen en die niet-toegewezen zijn, kun je deze zoekopdracht gebruiken:
!toegewezen aan: anderen

Bijvoorbeeld, als je taken met het label @werk wilt zien die niet aan andere personen zijn toegewezen, gebruik dan:
@werk & !toegewezen aan: anderen

Wanneer je alleen taken wilt zien die aan jou zijn toegewezen (dus ook geen taken die niet toegewezen zijn), kun je deze gebruiken:
toegewezen aan: mij

Als je bijvoorbeeld taken met prioriteit 1 wilt zien die aan jou zijn toegewezen gebruik je:
p1 & toegewezen aan: mij

V: In de Vandaag en Komende 7 dagen weergaven worden geen taken weergegeven die aan mijn collega's zijn toegewezen. Hoe kan ik hun taken in mijn weergaven zien?

A: De Vandaag en Komende 7 dagen weergaven tonen standaard alleen jouw taken (en taken in gedeelde projecten die niet toegewezen zijn). Indien je de taken van je collega's wilt zien, kun je een filter maken en deze zoekopdracht gebruiken: all & vandaag of all & 7 dagen.