Introductie tot: Filters

Business

Met filters kan je zoekopdrachten opslaan zodat je de taken die je nodig hebt binnen enkele seconden kan vinden. Je kan bijvoorbeeld een lijst ophalen voor alle taken met het label @e-mail die vandaag af moeten zijn. Of begin je dag met al je werkgerelateerde taken die prioriteit 1 hebben.

Als je ze op de juiste manier toepast, worden filters een superkracht die je helpen om je op het juiste moment op de juiste dingen te richten.

Gebruikers met een gratis abonnement kunnen tot 3 gepersonaliseerde filters toevoegen.

Handige filters om uit te proberen

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
(vandaag | over tijd) & #Werk Toont alle taken met een deadline van vandaag of eerder in het “Werk” project. Open deze filter zodra je begint met werken om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er moet gebeuren.
geen datum Toont alle taken zonder deadline. Handig voor een dagelijkse/wekelijkse terugblik om er zeker van te zijn dat er niks vergeten wordt.
geen tijd Toont alle taken zonder tijd.
7 dagen & @wachten Toont alle taken met een deadline in de komende 7 dagen en met het label @wachten. Goed om alvast in te kunnen schatten welke mogelijke uitdagingen er deze week op je liggen te wachten.
aangemaakt voor: -365 dagen Toont alle taken die meer dan 365 dagen geleden aangemaakt zijn. Gebruik dit filter om taken te vinden op je to-dolijst waar je al een tijd niet meer naar omgekeken hebt.
toegewezen door: mij Toont alle taken die door jou aan anderen toegewezen zijn. Handig voor het opvolgen van taken die aan anderen zijn gedelegeerd.
toegewezen aan: Becky Kane Toont alle taken die aan Becky Kane toegewezen zijn. Een handige manier om snel te kunnen zien waar Becky momenteel aan werkt.
toegevoegd door: mij Toont alle taken die door jou aangemaakt zijn.
toegevoegd door: Becky Kane Toont alle taken die door Becky Kane aangemaakt zijn.
gedeeld & !toegewezen Toont alle taken in een gedeeld project die nog aan niemand toegewezen zijn. Ook dit is een handige filter om ervoor te zorgen dat er iemand verantwoordelijk is voor elke taak.
subtaak Toont alle subtaken.
!subtaak Toont alle hoofdtaken.
alles bekijken Toont al je taken. Een makkelijke manier om een lijst weer te geven met alle taken afkomstig uit elk project.
deadline voor: +8 uur &  !over tijd Toont alle taken met een deadline gedurende de komende 8 uur, exclusief de taken die over tijd zijn. Een handige filter om snel te zien wat je voor de komende 8 uur hebt gepland.

Filters aanmaken, bewerken, en verwijderen

Als je Todoist gebruikt op je computer, of in een browser op je mobiele toestel, dan kan je de naam van een filter heel gemakkelijk wijzigen door de filter te openen en op de naam van de filter te klikken.

Hoe maak je een nieuwe filter aan:

1. In het linkerpaneel, naast Filters, klik je op het +-symbool.
  2. In het scherm Filter toevoegen, typ je de naam van je nieuwe filter.
  3. Typ de filter-zoekopdracht die je wil gebruiken (je kan hieronder in dit artikel diverse opties vinden).
  4. (Optioneel) Selecteer een andere filterkleur van het drop-down menu.
  5. (Optioneel) Als je de filter snel wil kunnen openen, voeg het dan toe aan je favorieten.
  6. Klik op Toevoegen om je filter op te slaan.
Om de volgorde van je filters te veranderen beweeg je met de muis over de filternaam, klik je op de grijze handle die aan de linkerkant verschijnt en sleep je de filter naar een nieuwe plek in de lijst.

Om een bestaande filter te bewerken of te verwijderen:

1. Klik op de filter met de rechtermuisknop.
  2. Selecteer Filter bewerken of Filter verwijderen.

Hoe maak je een nieuwe filter aan:

1. In het linkerpaneel, naast Filters, klik op het + symbool.
  2. Geef je filter een naam.
  3. Typ de filter-zoekopdracht die je wil gebruiken (je kan hieronder alle opties vinden).
  4. Selecteer een kleur voor je filter.
  5. Klik op Toevoegen om je filter op te slaan.
Je kan je filters herordenen door ze simpelweg naar een nieuwe plek in de lijst te slepen.

Om een bestaande filter te bewerken of te verwijderen:

1. Klik op de filter met de rechtermuisknop.
  2. Selecteer Filter bewerken of Filter verwijderen.

Een nieuwe filter aanmaken:

1. In de linkerbovenhoek, tik je op het menu-icoon.
  2. Naast Filters, tik je op het +-symbool.
  3. Geef je filter een naam.
  4. Tik op de verfdruppel om eventueel de kleur te wijzigen.
  5. Typ de filter-zoekopdracht die je wil gebruiken (je kan hieronder alle opties vinden).
  6. In de rechterbovenhoek tik je op het vinkje-icoon om je filter op te slaan.
Je kan je filters herordenen door ze simpelweg naar een nieuwe plek in de lijst te slepen.

Een bestaande filter bewerken of verwijderen:

1. Tijdens het bekijken van je filter, rechts bovenin, tik je op het drie stippen-icoon.
  2. Selecteer Filter bewerken.
    • Om de filter te bewerken, werk je de filter bij en tik je op het vinkje-icoon.
    • Om je filter te verwijderen, tik je op het drie stippen-icoon rechts bovenin, selecteer je Filter verwijderen en tik je op Verwijderen om te bevestigen.

Een nieuwe filter aanmaken:

1. Links bovenin, tik je op het <-symbool om het hoofdmenu te bekijken.
  2. Naast Filters, tik je op het +-symbool.
  3. Geef je filter een naam.
  4. Typ de filter-zoekopdracht die je wil gebruiken (je kan hieronder alle opties vinden).
  5. Tik op de verfdruppel om eventueel de kleur te wijzigen.
  6. Rechts bovenin, tik je op Klaar om je nieuwe filter op te slaan.
Je kan je filters herordenen door ze simpelweg naar een nieuwe plek in de lijst te slepen.

Een bestaande filter bewerken of verwijderen:

1. Tijdens het bekijken van je filter, rechts bovenin, tik je op het drie stippen-icoon.
  2. Selecteer Filter bewerken.
  3. Om de filter te bewerken, werk je de filter bij en tik je op Gereed.
  4. Om te filter te verwijderen, tik je op Filter verwijderen onderin en tik je nogmaals op Filter verwijderen om te bevestigen.
Als je iOS-toestel iOS 13 of hoger gebruikt, heb je ook de optie om filters te bewerken of te verwijderen met het context menu.

Filteren gebaseerd op deadlines

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
jan 3 Toont alle taken met deze deadline. Bijvoorbeeld: 5 mei, 16/05, 8 augustus, morgen, vandaag, over 10 dagen, zondag, 10 februari 2020.
deadline voor: 5 mei Toont alle taken met een deadline voor deze datum. Bijvoorbeeld: deadline voor: 10 augustus, deadline voor: 13/08, deadline voor: 6pm.
deadline na: 20 juni Toont alle taken met een deadline na deze datum. Voorbeelden deadline na: 16 mei, deadline na: 23/09, deadline na: over 3 dagen.
geen datum Toont alle taken zonder deadline.
over tijd Toont alle taken die over tijd zijn.
5 dagen Toont alle taken met deadline gedurende de komende 5 dagen. Alternatief: komende 5 dagen.
terugkerend Toont alle taken met een terugkerende deadline.
deadline voor: +4 uur Toont alle taken met een deadline gedurende de komende 4 uur en alle taken die over tijd zijn.
Je kan de datum op de volgende manieren schrijven:
  • Specifieke datum: 05/10/2017, 5 oktober 2017
  • Specifieke datum en tijd: 05/10/2017 om 5 uur 's middags, 5 okt om 5 uur 's middags
  • Relatieve datum: vandaag, morgen, gisteren, 3 dagen (deadline over drie dagen), -3 dagen (deadline gedurende de laatste 3 dagen)
  • Dagen van de week: maandag, dinsdag, zondag

Filteren gebaseerd op prioriteitsniveau

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
p1 Toont alle taken met prioriteitsniveau 1.
p2 Toont alle taken met prioriteitsniveau 2.
p3 Toont alle taken met prioriteitsniveau 3.
geen prioriteit Toont alle taken zonder prioriteit (p4).

Filteren gebaseerd op labels

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
@e-mail Toont alle taken met het label @email.
geen labels Toont alle taken die geen labels hebben.

Filteren gebaseerd op project, subproject en sectie

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
##Werk Toont alle taken in het project "Werk" en de subprojecten daarvan.
##School & !#Scheikunde Toont alle taken in het project "School" en de subprojecten daarvan, maar met uitzondering van het project "Scheikunde".
/Meetings Toont alle taken die behoren tot secties genaamd "Meetings" binnen alle projecten.
Wanneer je gebruik hebt gemaakt van tekstopmaak voor je projectnaam, is het noodzakelijk dat je deze opmaaksymbolen opneemt in je filter-zoekopdracht. Wanneer je projectnaam bijvoorbeeld "**Thuis**" is, zal deze alleen in je resultaten worden opgenomen wanneer je #**Thuis** in je zoekopdracht gebruikt.

Filteren gebaseerd op de datum waarop de taak is aangemaakt

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
aangemaakt: 3 jan 2021 Toont alle taken die op deze datum aangemaakt zijn.
aangemaakt voor: -365 dagen Toont alle taken die meer dan 365 dagen geleden aangemaakt zijn.
aangemaakt na: -365 dagen Toont alle taken die gedurende de afgelopen 365 dagen aangemaakt zijn.

Filteren in gedeelde projecten en toegewezen taken

Wanneer je zoekt naar taken die toegewezen zijn aan of door een van je medegebruikers, zorg ervoor dat je de naam gebruikt die de medegebruiker in Todoist gebruikt. Bijvoorbeeld: Steve's echte naam is Stephen Gray, maar als hij in Todoist "Steve Gray" heet, dan moet je zoeken op toegewezen door: Steve Gray of toegewezen aan: Steve Gray.
Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
toegewezen aan: anderen Toont alle taken die aan anderen toegewezen zijn.
toegewezen door: Steve Gray Toont alle taken die door Steve Gray toegewezen zijn.
toegewezen door: mij Toont alle taken die jij toegewezen hebt.
toegewezen Toont alle taken die aan iemand toegewezen zijn (aan jou of aan anderen).
gedeeld Toont alle taken in gedeelde projecten.

De medewerker kan aangeduid worden met:

• hun e-mailadres
  • hun volledige naam
  • “mij” (wanneer je naar jezelf verwijst)
  • “anderen” (wanneer je naar alle andere gebruikers behalve jezelf verwijst)

Taken die aan anderen toegewezen zijn uitzonderen

Todoist-filters laten standaard taken zien die aan anderen toegewezen zijn. Als je taken die aan anderen toegewezen zijn niet in je resultaten wil zien, kan je de volgende zoekopdracht gebruiken:

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
!toegewezen aan: anderen Toont alle taken in je Todoist, exclusief de taken die aan anderen toegewezen zijn.

Filteren gebaseerd op trefwoord(en)

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
zoek: e-mail Toont alle taken die het woord "e-mail" bevatten.
zoek: onderzoek Toont alle taken die het woord "onderzoek" bevatten.

Zoekopdrachten combineren om nog krachtigere filters aan te maken

Met Todoist Pro kan je alle zoektermen van hierboven combineren om het exacte overzicht te krijgen dat je nodig hebt. De filter-zoekopdracht vandaag & p1 zal bijvoorbeeld een lijst met taken weergeven die vandaag af moeten zijn en ook prioriteit 1 hebben.

Hier zijn enkele manieren waarmee je specifiekere filters kan aanmaken:

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
Vandaag & @e-mail Toont alle taken die vandaag af moeten zijn en tevens het label @e-mail hebben (& kan worden gelezen als “en”).
@werk | @kantoor Toont alle taken die gelabeld zijn met @werk of @kantoor ( | kan worden gelezen als “of”).
(vandaag | over tijd) & #Werk Toont alle taken die of vandaag af moeten of over tijd zijn, en tevens onderdeel zijn van het project "Werk” (sluit zoektermen in met “()” om complexere filters te maken).
!toegewezen Toont alle taken die niet aan iemand toegewezen zijn (! kan worden gelezen als "niet").
Vandaag & !#Werk Toont alle taken met de deadline voor vandaag, exclusief de taken in je project "Werk".
#Huiswerk & morgen & !@scheikunde Toont alle taken met de deadline voor morgen in het project "Huiswerk", exclusief de taken met het label @scheikunde.

Wildcards gebruiken in filters

Om te filteren op items met vergelijkbare karakters kan je een wildcard gebruiken door een asterisk "*" in je zoekterm te plaatsen. De filterzoekopdracht @*bal zal bijvoorbeeld een lijst ophalen met alle taken met een label dat eindigt op het woord "bal" zoals @honkbal en @voetbal.

Dit zijn een aantal voorbeelden die weergeven hoe je wildcards in filters kan gebruiken:

Filter-zoekopdracht Wat het inhoudt
@huis* Toont alle taken met een label dat begint met "huis". Bijvoorbeeld @huiswerk en @huis.
toegewezen aan: m* smith Toont alle taken die toegewezen zijn aan personen wiens naam start met een M en met de achternaam Smith.
#*Werk Toont alle taken afkomstig uit projecten waarvan de naam eindigt op "werk". Bijvoorbeeld #Huiswerk, #Netwerk en #Werk.
/Werk*

Toont alle taken die behoren tot secties met het woord "Werk" in de naam. Bijvoorbeeld /Werk meetings, /Werk administratie en /Werk telefoon.

!/*

Toont alle taken die niet tot een sectie behoren

Meerdere filters tegelijkertijd gebruiken

Met Todoist-filters kan je ook zoekopdrachten combineren om meerdere taaklijsten tegelijkertijd aan te maken. Om 2 of meer zoekopdrachten in 1 filter te combineren, scheid je ze met een komma: “,”.

p1 & over tijd , p4 & vandaag zal je bijvoorbeeld twee takenlijsten tonen waarvan één voor de zoekopdracht p1 & over tijd en een andere voor p4 & vandaag.

Veelgestelde vragen

Kan ik op voltooide taken filteren?

Dit is momenteel helaas niet mogelijk. Sorry! Volg de instructies in dit artikel om je voltooide taken te bekijken.

Hoe worden taken binnen een filter gesorteerd?

De volgorde waarin taken in een filter worden gesorteerd is afhankelijk van of de filter een filter-zoekopdracht met een deadline bevat (bijvoorbeeld Vandaag of deadline na):

• Wanneer je een filter met op deadline gebaseerde zoekopdrachten gebruikt: deadline > prioriteitsniveau > datum en tijd van aanmaak van de taak > project-ID > taak-ID
  • Wanneer je een filter zonder op deadline gebaseerde zoekopdrachten gebruikt: prioriteit > deadline en tijd > projectvolgorde > taakvolgorde binnen het project.

Wanneer ik op label of prioriteit filter, geven mijn filters de taken van iedereen weer. Hoe kan ik alleen de taken zien die aan mij toegewezen zijn?

Als je alleen taken wil zien die aan jou toegewezen zijn en die niet toegewezen zijn, kan je deze zoekopdracht gebruiken: !toegewezen aan: anderen.

Als je bijvoorbeeld taken met het label @werk wil zien die niet aan andere personen toegewezen zijn, gebruik dan: @werk & !toegewezen aan: anderen.

Wanneer je alleen taken wil zien die aan jou toegewezen zijn (dus ook geen taken die niet toegewezen zijn), kan je deze gebruiken: toegewezen aan: mij

Als je bijvoorbeeld taken met prioriteit 1 wil zien die aan jou toegewezen zijn, gebruik je: p1 & toegewezen aan: mij.

In de overzichten Vandaag en Aankomend worden geen taken weergegeven die aan mijn collega's toegewezen zijn. Hoe kan ik hun taken in mijn overzicht zien?

In de overzichten Vandaag en Aankomend worden alleen jouw taken (en taken in gedeelde projecten die niet aan iemand toegewezen zijn) standaard getoond. Om de taken van je collega's hierin weer te geven kan je een filter aanmaken met deze filter-zoekopdracht: alle & vandaag of alle & 7 dagen om je taken en taken die aan anderen toegewezen zijn voor de komende 7 dagen te bekijken.