Deadlines en tijden

Business

Deadlines! Ze zijn zo belangrijk, maar toch ook zo makkelijk om te vergeten.

Met Todoist kan je ervoor zorgen dat je nooit meer iets mist door deadlines en/of tijden aan je taken toe te voegen. Je kan zelfs terugkerende deadlines instellen zoals "Elke 19 juli een verjaardagskaart naar mama sturen" en "Om de woensdag recycling inleveren”.

Hoe je een deadline of (terugkerende deadline) kan instellen

Je kan een terugkerende deadline op elk platform (desktop, mobiel of web) instellen door deze samen met de taaknaam in te typen in het taakveld. Het slimme Snel toevoegen zal automatisch de terugkerende deadline herkennen, highlighten, en toevoegen aan je taak zodra je de taak opslaat.

Je kan bijna elk type datum beschrijven met gewone spreektaal zoals morgen om 4 uur, maar ook een specifieke terugkerende deadline zoals elke 3e dinsdag vanaf 29 augustus voor 6 maanden.

Op dit moment worden deadlines in het Arabisch, het Tsjechisch en het Turks nog niet ondersteund. We werken eraan en hopen om deadlines in deze talen in de toekomst wel te ondersteunen.
Soms is een datum onderdeel van de naam van een taak in plaats van een deadline. Bijvoorbeeld, in de taak 'Maandelijks rapport aanmaken' zal het woord 'maandelijks' automatisch als deadline worden gehighlight. Je kan dan op het woord klikken of tikken om deze highlight te verwijderen. Je kan er ook voor kiezen om automatische datumherkenning helemaal uit te zetten.

Een datum met de planner instellen

Het is ook op elk platform mogelijk om de volledige takenplanner te openen door op het datumveld of het kalender-icoon te klikken of te tikken, tijdens het toevoegen of bewerken van een taak. Vanuit hier kan je handmatig een datum in de kalender selecteren of een van onze handige datum-sneltoetsen gebruiken (je kan bijvoorbeeld kiezen uit Morgen, Later deze week of Dit weekend).

Om een tijd toe te voegen, klik je op + Tijd toevoegen links onderin.

Als je de datum van een bestaande taak op een telefoon of tablet wilt toevoegen of wijzigen, swipe je simpelweg van rechts naar links over de taak. Om een tijd toe te voegen, tik je op + Tijd toevoegen links onderin.

date-and-time-android-swipe.jpg Als je de datum van een bestaande taak op een telefoon of tablet wilt toevoegen of wijzigen, swipe je simpelweg van rechts naar links over de taak. Om een tijd toe te voegen, tik je op de > pijl rechts onderin en vervolgens op + Tijd toevoegen links onderin.

In sommige gevallen is het handig om te weten wanneer een bepaalde dag al volgepland met taken staat voordat je een nieuwe taak inplant. Om dit te kunnen zien, kan je tijdens het inplannen van een taak met de taakplanner simpelweg je nieuwe datum typen of deze in de kalender selecteren. Je zal hier een preview te zien krijgen van het aantal taken die voor deze datum al ingepland staan.

Een aantal voorbeelden van datumformaten die je kan gebruiken

Dit zijn enkel een paar voorbeelden van de datums en terugkerende deadlines die je kan toevoegen. Als je niet zeker weet of een bepaalde datum zal werken, typ je het gewoon in normale spreektaal in de naam van de taak. De kans is groot dat Todoist snapt wat je bedoelt.

Eenmalige deadlines

Typ deze normale spreektaal-termen in wanneer je een taak in Todoist toevoegt om zo de taak op de specifieke datum in te plannen.

Wat je typt: Wat Todoist begrijpt:
vandaag Vandaag
morgen Morgen
volgende week De eerstvolgende maandag staat standaard ingesteld (je kunt dit wijzigen in je instellingen)
volgende maand De eerste dag van de komende maand
27 jan 27 jan (27/1 werkt ook)
27/01/2016 27 januari 2016 (2016/01/27 of 2016-01-27 werken ook)
27e De 27e van de huidige maand
half januari 15 januari
eind van de maand Laatste dag van de huidige maand
vandaag om 10 Vandaag om 10 uur 's ochtends
morgen om 16:00 Morgen om 16u
Vrij @ 7pm Vrijdag om 7 uur 's avonds (Vrijdag @ 7pm, Vrij om 7pm, Vrijdag om 19:00 werken ook)
6pm Vandaag om 6 uur 's avonds (tenzij het al later is dan 6 uur, in dat geval morgen)
over 5 dagen 5 dagen vanaf vandaag (+5 dagen werkt ook)
in 3 weken 3 weken vanaf vandaag
over 2 uur 2 uur vanaf nu
in de ochtend Om 9:00
in de namiddag om 12:00
in de avond om 19:00

Terugkerende deadlines

Wanneer je wil dat een taak dagelijks, wekelijks, maandelijks of met een andere interval terugkeert, dan kan je dit doen door een terugkerende deadline toe te voegen. Leer alles over hoe je een terugkerende deadline zoals dagelijks, wekelijks of elke 3 maanden kan instellen.

Veelgestelde vragen

Bestaat er een manier om een deadline te verwijderen met natuurlijke spreektaal?

Ja. Als je geen datum of geen deadline typt, zal de deadline worden verwijderd wanneer je de taak toevoegt of bijwerkt.

Is het mogelijk om te wijzigen welke dag Todoist interpreteert als Volgende week of Dit weekend?

Ja, je kan dit in je accountinstellingen doen:

1. Klik op je avatar in de rechterbovenhoek in Todoist.
  2. Selecteer Instellingen.
  3. Open de Algemeen tab.
  4. Scroll naar beneden naar de sectie Datum & tijd.
  1. Swipe de onderbalk van de app naar boven om het menu te openen.
  2. Tik op het tandwiel-icoon in de rechterbovenhoek om Instellingen te openen.
  3. Selecteer Algemeen.
  4. Scroll naar beneden naar de sectie Datum & tijd.
  1. Tik op het tandwiel-icoon in de rechterbovenhoek
  2. Tik op Instellingen.
  3. Selecteer Algemeen.
  4. Scroll naar beneden naar de sectie Datum & tijd.

Tijdens het opnieuw inplannen van een taak zie ik soms verschillende opties. Bijvoorbeeld, soms zie ik de optie Dit weekend terwijl ik andere keren Volgend weekend te zien krijg. Waarom is dit zo?

Wanneer er nieuwe data worden voorgesteld voor een taak, wijzigt de planner deze suggesties gebaseerd op factoren zoals bijvoorbeeld de huidige datum. Bijvoorbeeld: De optie Dit weekend zal alleen worden getoond op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, terwijl de optie Volgend weekend alleen wordt getoond in het weekend.

Wat zijn de criteria voor de kleurcodering van deadlines?

De deadlines verschijnen in de volgende kleuren:

• Rood: taken over tijd
  • Groen: taken die vandaag af moeten zijn
  • Bruin: taken die morgen af moeten zijn
  • Paars: taken die in de komende 2-7 dagen af moeten zijn
  • Geen kleur: taken die over 8 of meer dagen af moeten zijn