Introductie tot deadlines en tijden

Business

Deadlines! Ze zijn zo belangrijk, maar toch ook zo makkelijk om te vergeten.

Met Todoist kan je ervoor zorgen dat je nooit meer iets mist door deadlines en/of tijden aan je taken toe te voegen. Je kan zelfs terugkerende deadlines instellen zoals "Elke 19 juli een verjaardagskaart naar mama sturen" en "Om de woensdag recycling inleveren”.

Op dit moment worden deadlines in het Tsjechisch en het Turks nog niet ondersteund. We werken eraan en hopen om deze talen in de toekomst wel te ondersteunen.

Een deadline toevoegen

De gemakkelijkste manier om een deadline toe te voegen op eender welk platform (desktop, mobiel, of web) is om het gewoon samen met de naam van je taak te typen in het taakveld.

Het slimme Snel toevoegen zal de datum automatisch herkennen, markeren en toevoegen wanneer je de taak opslaat.

Je kan bijna elk type datum beschrijven met natuurlijke taal zoals morgen om 4 uur, maar ook een specifieke terugkerende deadline zoals elke 3e dinsdag vanaf 29 augustus voor 6 maanden.

Soms is een datum onderdeel van de naam van een taak in plaats van een deadline. Bijvoorbeeld, in de taak 'Maandelijks rapport aanmaken' zal het woord 'maandelijks' automatisch als deadline worden gehighlight. Je kan dan op het woord klikken of tikken om deze highlight te verwijderen. Je kan er ook voor kiezen om automatische datumherkenning helemaal uit te zetten.

Deadline instellen met gebruik van de planner

Het is ook op elk platform mogelijk om de volledige takenplanner te openen door op het datumveld of het agenda-icoon te klikken of te tikken, tijdens het toevoegen of bewerken van een taak. Vanuit hier kan je handmatig een datum in de agenda selecteren of een van onze handige datum-sneltoetsen gebruiken (je kan bijvoorbeeld kiezen uit Morgen, Later deze week of Dit weekend).

Om een tijd toe te voegen, klik je op + Tijd toevoegen links onderin.

Als je de datum van een bestaande taak op een telefoon of tablet wilt toevoegen of wijzigen, swipe je simpelweg van rechts naar links over de taak. Om een tijd toe te voegen, tik je op + Tijd toevoegen links onderin.

due-dates-scheduler-android-help-center.png Als je de datum van een bestaande taak op een telefoon of tablet wil toevoegen of wijzigen, swipe je van rechts naar links over de taak. Om een tijd toe te voegen, tik je op "Tijd toevoegen" links onderin. Selecteer dan je tijd en tik op OK.

In sommige gevallen is het handig om te weten wanneer een bepaalde dag al vol met taken gepland staat voordat je een nieuwe taak inplant. Om dit te kunnen zien, kan je tijdens het inplannen van een taak met de taakplanner simpelweg je nieuwe datum typen of deze in de agenda selecteren. Je zal hier een preview te zien krijgen van het aantal taken die al ingepland staan op deze datum.

Een aantal voorbeelden van datumformaten die je kan gebruiken

Dit zijn enkel een paar voorbeelden van de datums en terugkerende deadlines die je kan toevoegen. Als je niet zeker weet of een bepaalde datum zal werken, typ je het gewoon in natuurlijke taal in de naam van de taak. De kans is groot dat Todoist snapt wat je bedoelt.

Eenmalige deadlines

Typ deze termen in natuurlijke taal in wanneer je een taak in Todoist toevoegt om zo de taak op de specifieke datum in te plannen.

Wat je typt: Wat Todoist begrijpt:
vandaag Vandaag (vand werkt ook)
morgen Morgen (mor werkt ook)
volgende week Standaard is dit de volgende maandag (je kan dit wijzigen in je instellingen)
volgende maand Op dezelfde datum, een maand later
27 jan 27 januari (jan 27, 27/1 werken ook)
27/01/2023 27 januari 2023 (01/27/2023, 2023/01/27 of 2023-01-27 werken ook)
27e De 27e van de huidige maand
half januari 15 januari
einde maand Laatste dag van de huidige maand
vandaag om 10 Vandaag om 10 uur 's ochtends
morgen om 16:00 Morgen om 16u
vrij @ 7pm Vrijdag om 7 uur 's avonds (vrijdag @ 7pm, vrij om 7pm, vrij om 1900 of vrij om 19:00 werken ook)
6pm Vandaag om 6 uur 's avonds (tenzij het al later is dan 6 uur, in dat geval morgen)
over 5 dagen 5 dagen vanaf vandaag (+5 dagen werkt ook)
over 3 weken 3 weken vanaf vandaag
over 2 uur 2 uur vanaf nu
in de ochtend Om 9:00
in de namiddag om 12:00
in de avond om 19:00
op een dag Twee maanden later
geen datum Nuttig bij het snel toevoegen van een taak wanneer je in het overzicht Vandaag of Aankomend zit (beide stellen standaard de datum van vandaag in), maar je wil geen deadline instellen.
later deze week Wijst een dag later in de week toe. Verandert afhankelijk van welke dag van de week het is wanneer je het invoert.
Vrijdag De volgende vrijdag die zal plaatsvinden
volgende vrijdag De tweede vrijdag die zal plaatsvinden
volgend weekend De tweede zaterdag die zal plaatsvinden
dit weekend De volgende zaterdag
volgend jaar 1 januari van het volgende jaar
27/1 27 jan
3e vrijdag jan Verandert naar de respectievelijke datum van de derde vrijdag in de volgende januari
mor ochtend Morgen om 9:00
mor middag Morgen om 12:00
mor avond morgen om 19:00
mor nacht Morgen om 22:00
50 dagen voor oudejaarsavond 11 november (dit is handig bij het instellen van herinneringen)
6 weken voor 21 juli 9 juni
28 dagen na 21 juli 18 augustus

Terugkerende deadlines

Wanneer je wil dat een taak dagelijks, wekelijks, maandelijks of met een andere interval terugkeert, dan kan je dit doen door een terugkerende deadline toe te voegen. Klik hier om alles te leren over hoe je een terugkerende deadline zoals dagelijks, wekelijks of elke 3 maanden kan instellen.

Met speciale dank aan onze Todoist-ambassadeur Leighton Price voor het bezorgen van enkele voorbeelden voor dit artikel.

Veelgestelde vragen

Bestaat er een manier om een deadline te verwijderen met natuurlijke taal?

Ja. Als je geen datum of geen deadline typt, zal de deadline worden verwijderd wanneer je de taak toevoegt of bijwerkt.

Is het mogelijk om te wijzigen welke dag Todoist interpreteert als Volgende week of Dit weekend?

Ja, je kan dit in je accountinstellingen doen:

1. Klik op je avatar links bovenin.
  2. Selecteer Instellingen.
  3. Open de tab Algemeen.
  4. Scroll naar beneden naar de sectie Datum & tijd.
  1. Tik op Bladeren in de navigatiebalk in Todoist.
  2. Tik op het tandwiel-icoon.
  3. Selecteer Algemeen.
  4. Scroll naar beneden naar de sectie Datum & tijd.
  1. Tik op Bladeren in de navigatiebalk in Todoist.
  2. Tik op het tandwiel-icoon.
  3. Tik op Instellingen.
  4. Selecteer Algemeen.
  5. Scroll naar beneden naar de sectie Datum & tijd.

De deadlines die ik inline invoer worden niet gemarkeerd en herkend. Wat moet ik doen?

Controleer of de functie Automatische datumherkenning aan staat, door je instellingen te openen en naar de tab Algemeen te gaan.

Tijdens het opnieuw inplannen van een taak zie ik soms verschillende opties. Bijvoorbeeld, soms zie ik de optie Dit weekend terwijl ik andere keren Volgend weekend te zien krijg. Waarom is dit zo?

Wanneer er nieuwe data worden voorgesteld voor een taak, wijzigt de planner deze suggesties gebaseerd op factoren zoals bijvoorbeeld de huidige datum. Bijvoorbeeld: De optie Dit weekend zal alleen worden getoond op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, terwijl de optie Volgend weekend alleen wordt getoond in het weekend.

Wat zijn de criteria voor de kleurcodering van deadlines?

De deadlines verschijnen in de volgende kleuren:

• Rood: taken over tijd
  • Groen: taken die vandaag af moeten zijn
  • Bruin: taken die morgen af moeten zijn
  • Paars: taken die in de volgende 2-7 dagen af moeten zijn
  • Geen kleur: taken die over 8 of meer dagen af moeten zijn