Loading the new Help Center

Współdzielenie projektów i praca w zespole

Dostępne dla:
Darmowy
Premium
Business

Todoist sprawia, że współpraca staje się prostsza możesz współdzielić projekty, przydzielać zadania, czy też omawiać szczegóły ze współpracownikami lub bliskimi osobami. Otrzymasz powiadomienia o wszelkich ważnych zmianach we współdzielonych projektach.

Jeśli zaprosisz kogoś do projektu, a zaproszenie zostanie przyjęte, uzyskasz możliwość przypisywania tej osobie zadań oraz wysyłania wiadomości.

Jak współdzielić projekty

  1. Kliknij prawym klawiszem projekt, który chcesz współdzielić.
  2. Z menu wybierz Współdziel projekt
  3. Wpisz imię osoby, z którą chcesz współdzielić projekt. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z nią projektu, konieczne będzie wpisanie jej adresu e-mail powiązanego z kontem Todoist (w pozostałych przypadkach adres zostanie automatycznie uzupełniony, gdy tylko zaczniesz go wpisywać). Jeżeli ta osoba nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas zaproszenie do projektu przez e-mail z opcją założenia darmowego konta.
  4. Kliknij Zaproś, aby wysłać zaproszenie(-a).
sharing-web-sharing.jpg
  1. Naciśnij projekt, który chcesz współdzielić.
  2. Naciśnij ikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników. Jeśli dany projekt nie jest obecnie projektem współdzielonym, zamiast tego pojawi się możliwość zaproszenia do niego nowych użytkowników.
  4. Naciśnij symbol + w prawym górnym rogu, aby dodać współpracowników.
  5. Możesz teraz dodać nowego współpracownika. Naciśnij Wybierz z projektu lub Wybierz z listy kontaktów albo wpisz imię osoby. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z tą osobą projektu, należy dodać jej adres e-mail powiązany z kontem Todoist. Jeżeli osoba ta nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas przez e-mail zaproszenie do projektu z możliwością szybkiego założenia darmowego konta.
sharing-ios-sharing.jpg
Możesz również włączyć współdzielenie projektu przy pomocy menu kontekstowego.
  1. Naciśnij projekt, który chcesz współdzielić.
  2. Naciśnij three_dots.pngikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników.
  4. Naciśnij ikonkę osoby w prawym górnym rogu, aby dodać współpracowników.
  5. Wpisz imię osoby, z którą chcesz współdzielić projekt. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z nią projektu, konieczne będzie wpisanie jej adresu e-mail powiązanego z kontem Todoist. Jeżeli ta osoba nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas zaproszenie do projektu przez e-mail z opcją założenia darmowego konta.
sharing-android-sharing.jpg

Osoby, które współdzielą z Tobą projekt uzyskają pełny dostęp do wszystkich informacji, w tym zadań, komentarzy i przesłanych plików. Będą mogły też dodawać nowe zadania, wykonywać lub przypisywać je innym, dodawać komentarze i nowe pliki. Możesz współdzielić projekty nawet z osobami, które nie mają jeszcze konta Todoist.

Użytkownicy korzystający z darmowej wersji mogą współdzielić dowolne projekty z 5 osobami (może to być 5 różnych osób w każdym projekcie), użytkownicy Pro – z 25, a użytkownicy Business nawet z 50 osobami.

Przypisywanie istniejącego zadania

  1. We współdzielonym projekcie, kliknij assign_web.svgikonkę przypisywania po prawej stronie nazwy zadania.
  2. Wybierz imię osoby z rozwijanego menu.
  1. We współdzielonym projekcie naciśnij zadanie, aby otworzyć widok zadania.
  2. Naciśnij assign_ios.svgikonkę przypisywania.
  3. Wybierz imię osoby z menu podręcznego.
  1. We współdzielonym projekcie naciśnij zadanie, aby otworzyć widok zadania.
  2. Naciśnij assign_ios.svgikonkę przypisywania.
  3. Wybierz imię osoby z menu podręcznego.
Możesz również przypisać zadanie przy pomocy menu kontekstowego.

Podczas tworzenia zadania

  1. Otwórz jakikolwiek projekt współdzielony i kliknij + Dodaj zadanie.
  2. Wpisz nazwę zadania, a następnie symbol + oraz imię konkretnej osoby.
  3. Wybierz imię osoby z rozwijanego menu.
Jeżeli tworzysz zadanie w widoku projektu niewspółdzielonego, w widoku Dziś, Nadchodzące lub dowolnego filtra, musisz najpierw określić współdzielony projekt, wpisując # w polu zadania i wybierając nazwę projektu, np. „#Projekt+James”.
  1. Otwórz współdzielony projekt i naciśnij przycisk +.
  2. Wpisz nazwę zadania, a następnie przycisk + oraz imię wybranej osoby.
  3. Wybierz imię osoby z rozwijanego menu.

Jeżeli tworzysz zadanie w widoku projektu niewspółdzielonego, w widoku Dziś, Nadchodzące lub dowolnego filtra, musisz najpierw określić współdzielony projekt, wpisując # w polu zadania i wybierając nazwę projektu, np. „#Projekt+James”.

  1. Otwórz współdzielony projekt i naciśnij przycisk +.
  2. Wpisz nazwę zadania, a następnie przycisk + oraz imię wybranej osoby.
  3. Wybierz imię osoby z rozwijanego menu.

Jeżeli tworzysz zadanie w widoku projektu niewspółdzielonego, w widoku Dziś, Nadchodzące lub dowolnego filtra, musisz najpierw określić współdzielony projekt, wpisując # w polu zadania i wybierając nazwę projektu, np. „#Projekt+James”.

Jak usunąć osobę ze współdzielonego projektu

  1. Kliknij prawym klawiszem projekt, którego współdzielenie chcesz anulować.
  2. Z menu wybierz Współdziel projekt
  3. Najedź kursorem na imię użytkownika, którego chcesz usunąć.
  4. Kliknij ikonkę kosza obok przypomnienia.
  • Naciśnij projekt, który chcesz współdzielić.
  • Naciśnij three_dots.pngikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  • Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników.
  • Naciśnijthree_dots.pngikonę trzech kropek obok imienia użytkownika.
  • Wybierz Usuń.
  • Dotknij OK.
  1. Naciśnij, aby otworzyć projekt.
  2. Naciśnij three_dots.pngikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników.
  4. Wybierz ikonę usunięcia osoby, aby usunąć współpracownika.
  5. Naciśnij Usuń współpracownika.

FAQ

Czy jeśli zarchiwizuję projekt współdzielony, zostanie on również przeniesiony do archiwum na kontach moich współpracowników?

Nie. Jeśli przeniesiesz projekt do archiwum, zobaczysz go jako zarchiwizowany tylko na swoim koncie.

Czy mogę współdzielić projekty z użytkownikami, którzy nie należą do tej samej subskrypcji, co ja (np. gdy użytkownik korzysta z planu Business, ale chce współpracować z użytkownikami wersji darmowej)?

Jasne, bez problemu! Pamiętaj jednak, że dla różnych rodzajów subskrypcji obowiązują inne limity (np. liczby projektów). Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz na naszej stronie dotyczącej płatności.

Czy mogę współdzielić projekt nadrzędny ze wszystkimi jego pod-projektami?

Niestety, nie jest jeszcze możliwe współdzielenie projektu oraz wszystkich jego dodatkowych pod-projektów jednocześnie. Przepraszamy! Możesz za to współdzielić każdy projekt osobno.

Korzystam z Todoist Business i chciałbym ograniczyć możliwość współdzielenia projektów z osobami, które nie należą do mojego zespołu. Czy istnieje taka opcja?

Tak. Jeśli jesteś administratorem zespołu Todoist Business, przejdź do zakładki Współdzielenie w panelu administratora. Znajdziesz tam ustawienia dotyczące zasad współdzielenia projektów przez członków swojego zespołu z osobami spoza zespołu oraz dostępu osób spoza zespołu do Twoich projektów.

Czy mogę zobaczyć zadania w projekcie współdzielonym, które zostały ukończone zanim do niego dołączyłem(-am)?

Niestety nie. Zobaczysz tylko te zadania, które zostały ukończone w czasie gdy uczestniczysz w projekcie.

Podobnie w sytuacji, gdy na jakiś czas opuścisz projekt, a następnie znów do niego dołączysz – zadania ukończone w trakcie Twojej nieobecności nie będą widoczne.

Czy ten artykuł był pomocny?

Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 196 z 277