Współdzielenie projektów i współpraca

Dostępne dla:
Darmowy
Premium
Business

Dzięki Todoist współpraca staje się prostsza – możesz współdzielić projekty, przydzielać zadania, czy też omawiać szczegóły ze współpracownikami lub bliskimi osobami. Otrzymasz powiadomienia o wszelkich ważnych zmianach we współdzielonych projektach.

Po tym, jak zaprosisz kogoś do projektu, uzyskasz możliwość przypisywania tej osobie zadań oraz wysyłania wiadomości.

sharing-web-assign.jpg


sharing-web-notify.jpg

sharing-windows-assign.jpg


sharing-windows-notify.jpg

sharing-ios-assign.jpg


sharing-ios-notify.jpg

sharing-android-assign.jpg


sharing-android-notify.jpg

Osoby, które współdzielą z Tobą projekt uzyskają pełny dostęp do wszystkich informacji, w tym zadań, komentarzy i przesłanych plików. Będą mogły też dodawać nowe zadania, wykonywać lub przypisywać je innym, dodawać komentarze, a także (jeśli korzystają z Premium) dodawać nowe pliki. Możesz współdzielić projekty nawet z osobami, które nie mają jeszcze konta Todoist.

Korzystający z darmowej wersji mogą współdzielić dowolne projekty aż z 5 osobami (może to być 5 różnych osób w każdym projekcie), użytkownicy Premium - z 25, a użytkownicy Business nawet z 50 osobami.

Jak współdzielić projekty

  1. Kliknij prawym klawiszem projekt, który chcesz współdzielić.
  2. Wybierz z menu Współdziel projekt.
  3. Wpisz imię osoby, z którą chcesz współdzielić projekt. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z nią projektu, konieczne będzie wpisanie jej adresu e-mail powiązanego z kontem Todoist. Jeżeli ta osoba nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas zaproszenie do projektu przez e-mail z opcją założenia darmowego konta.
  4. Kliknij Zaproś , aby wysłać zaproszenie(-a).  

sharing-web-sharing.jpg

 

  1. Kliknij/naciśnij projekt, który chcesz współdzielić.
  2. Kliknij ikonę osoby w prawym górnym rogu projektu.
  3. Wpisz imię osoby, z którą chcesz współdzielić projekt. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z nią projektu, konieczne będzie wpisanie jej adresu e-mail powiązanego z kontem Todoist. Jeżeli ta osoba nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas zaproszenie do projektu przez e-mail z opcją założenia darmowego konta.

sharing-windows-sharing.jpg

  1. Naciśnij, aby otworzyć projekt, który chcesz udostępnić.
  2. Naciśnij Ios-more-outline.svgikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników. Jeśli dany projekt nie jest obecnie projektem współdzielonym, zamiast tego pojawi się możliwość zaproszenia do niego nowych użytkowników
  4. Naciśnij symbol + w prawym górnym rogu, aby dodać nowych współpracowników.
  5. Możesz teraz dodać nowych współpracowników, wybierając ich z konkretnego projektu, ze swojej listy kontaktów lub wpisując imię osoby. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z nią projektu, należy dodać jej adres e-mail powiązany z kontem Todoist. Jeżeli osoba ta nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas przez e-mail zaproszenie do projektu z możliwością szybkiego założenia darmowego konta.

sharing-ios-sharing.jpg

Jeśli Twoje urządzenie używa iOS w wersji 13 lub nowszej, możesz również współdzielić projekt korzystając z menu kontekstowego.
  1. Naciśnij, aby otworzyć projekt, który chcesz udostępnić.
  2. Naciśnij three_dots.pngikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista obecnych współpracowników.
  4. Naciśnij ikonkę osoby w prawym górnym rogu, aby dodać współpracowników.
  5. Wpisz imię osoby, z którą chcesz współdzielić projekt. Jeżeli dotychczas nie współdzieliłeś(-aś) z nią projektu, należy dodać jej adres e-mail powiązany z kontem Todoist. Jeżeli osoba ta nie ma konta Todoist, wystarczy wpisać adres e-mail; otrzyma ona wówczas zaproszenie do projektu przez e-mail z opcją założenia darmowego konta.

sharing-android-sharing.jpg

Każdy z zaproszonych osób otrzyma wiadomość e-mail. Użytkownicy, którzy już mają konta Todoist, otrzymają powiadomienia na swoich kontach.

Możesz zmienić Ustawienia, aby automatycznie akceptować zaproszenia od osób, z którymi już wcześniej współdzieliłeś projekty.

sharing-web-auto-accept.jpg

Jak usunąć osoby ze współdzielonych projektów

  1. Kliknij prawym klawiszem na współdzielony projekt.
  2. Wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników.
  3. Najedź kursorem na imię, które chcesz usunąć i kliknij na ikonę kosza na śmieci, która pojawi się z prawej strony.
  1. Kliknij/naciśnij współdzielony projekt.
  2. Kliknij ikonkę osoby w prawym górnym rogu.
  3. Kliknij na ikonę kosza obok imion, które chcesz usunąć.
    1. Otwórz współdzielony projekt.
    2. Naciśnij Ios-more-outline.svgikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
    3. Z rozwijanego menu wybierz Współdziel projekt. Pojawi się lista aktualnych współpracowników.
    4. Naciśnij ikonkę Screenshot_2020-03-24_at_13.40.27.png obok nazwy użytkownika, którego chcesz usunąć (możesz jednocześnie zaznaczyć kilka osób).
    5. Naciśnij Usuń współpracownika.
Jeśli Twoje urządzenie używa iOS w wersji 13 lub nowszej, możesz również usunąć współpracownika z projektu, korzystając z menu kontekstowego.
  1. Otwórz współdzielony projekt.
  2. Naciśnij three_dots.pngikonę trzech kropek w prawym górnym rogu.
  3. Z rozwijanego menu wybierz Współdziel. Pojawi się lista bieżących współpracowników.
  4. Naciśnij three_dots.pngikonę trzech kropek obok nazwy użytkownika, którego chcesz usunąć (możesz jednocześnie zaznaczyć kilka osób).
  5. Naciśnij Usuń.

FAQ

Q: Czy jeśli zarchiwizuję projekt współdzielony, zostanie on również przeniesiony do archiwum na kontach moich współpracowników?

O: Nie. Jeśli przeniesiesz projekt do archiwum, zobaczysz go jako zarchiwizowany tylko na swoim koncie.

P: Czy mogę współdzielić projekt nadrzędny ze wszystkimi jego pod-projektami?

O: Niestety, nie jest jeszcze możliwe współdzielenie projektu oraz wszystkich jego dodatkowych pod-projektów jednocześnie. Przepraszamy! Możesz za to współdzielić każdy projekt osobno.

P: Korzystam z Todoist Business i chciałbym ograniczyć możliwość współdzielenia projektów z osobami, które nie należą do mojego zespołu. Czy jest taka opcja?

O: Tak. Jeśli jesteś administratorem zespołu Todoist Business, przejdź do zakładki współdzielenie w panelu administratora. Znajdziesz tam ustawienia dotyczące zasad współdzielenia projektów przez członków swojego zespołu z osobami spoza zespołu oraz dostępu osób spoza zespołu do Twoich projektów.

Czy ten artykuł był pomocny?

Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 163 z 208