Introduktion till: etiketter

Business

Spara tid genom att sätta etikett på uppgifter som liknar varandra. Då går det mycket snabbare att ta fram en lista på alla uppgifter som har just den etiketten. Du kan lägga till vilka etiketter du vill, men här kommer några populära etiketter att börja med:

• @e-post – Använd denna etikett för att skapa en lista med alla e-postuppgifter i alla dina projekt, så att du kan svara på alla samtidigt
  • @väntar – Lägg till denna etikett i alla uppgifter där du väntar på något annat som behöver hända innan du kan börja. Då glömmer du inte att följa upp
  • @15_min – Kolla denna etikett när du har 15 minuter över, för att ta hand om ett par stycken småuppgifter

När du skapar en etikett så kan du inte använda blanksteg, @ " ( ) | & ! eller , i etikettnamnet. Om du använder något av dessa tecken, så ersätts de av ett understreck. Om du till exempel provar att döpa en etikett till E-post @Jobbet, så kommer din etikett automatiskt att döpas om till E-post__Jobbet.

Att sätta etikett på en uppgift

Hur man lägger till en etikett i en ny uppgift

1. Klicka på plustecknet (+) för att skapa en ny uppgift.
  2. Skriv @ i uppgiftsfältet (eller klicka på etikettikonen till höger).
  3. I menyn som kommer upp, väljer du en eller flera etiketter som du vill lägga till. Fortsätt att skriva etikettnamn för att begränsa resultatet.
  4. Om en etikett som du skriver in inte finns än, så får du valet att skapa den. Skriv klart och klicka på Etikett hittades inte. Skapa etikettnamn.
  1. Tryck på plustecknet (+) för att skapa en ny uppgift.
  2. Tryck på etikettikonen (eller skriv bara @).
  3. I listan som kommer upp väljer du en eller flera etiketter som du vill lägga till. Fortsätt att skriva etikettnamnet för att begränsa resultatet.
  4. För att skapa och lägga till en ny etikett till uppgiften, så skriver du klart den nya etikettens namn och trycker sedan på Lägg till etikett "Etikettnamn".

Hur man lägger till en etikett i en befintlig uppgift

Du kan även lägga till etiketter på multipla uppgifter på en och samma gång genom att följa instruktionerna i den här artikeln.
  1. Klicka på valfri uppgift för att redigera den.
  2. Skriv @ i uppgiftsfältet, eller klicka på Etiketter på högersidan.
  3. I menyn som kommer upp, så väljer du den etikett som du vill lägga till. Fortsätt att skriva etikettnamnet för att begränsa resultatet.
  4. Om en etikett som du skriver in inte finns än, så får du valet att skapa den. Skriv klart och klicka på Etikett hittades inte. Skapa etikettnamn.
  1. Tryck på valfri uppgift för att välja den.
  2. Tryck på Etikett-chippet.
  3. I listan som kommer upp väljer du en eller flera etiketter som du vill lägga till. Fortsätt att skriva etikettnamnet för att begränsa resultatet.
  4. När du har lagt till etiketterna som du vill ha, så trycker du på Klar längst ned till höger.
  5. För att skapa och lägga till en ny etikett till uppgiften, så skriver du klart den nya etikettens namn och trycker sedan på Lägg till etikett "Etikettnamn".
  1. Tryck på valfri uppgift för att välja den.
  2. Tryck på Etikett-chippet.
  3. I listan som kommer upp väljer du en eller flera etiketter som du vill lägga till. Fortsätt att skriva etikettnamnet för att begränsa resultatet.
  4. När du har valt etiketterna som du vill sätta på uppgiften, så trycker du på Klar.
  5. För att skapa och lägga till en ny etikett till uppgiften, så trycker du på uppgiftsnamnet. Skriv @ och skriv sedan namnet på den nya etiketten. Sedan trycker du på Lägg till etikett för att spara den nya etiketten.

Några inspirerande exempel!

Det finns massor av sätt att använda etiketter på. Här är några exempel som inspiration:

Hur lång tid tar det att slutföra uppgifterna?

• @5min
  • @30min
  • @60min
Dessa etiketter kan du sätta på alla uppgifter i ditt projekt, så blir det enklare att beräkna hur lång tid det kommer ta att slutföra projekten.

När vill du arbeta på uppgiften?

• @dag
  • @eftermiddag
  • @natt
  • @väntar (om du väntar på något som behöver hända innan du kan börja)

Vad för slags arbete är det du gör?

• @e-post
  • @skriva
  • @formgivning
  • @utveckling

Hur långt har du kommit i uppgiften?

• @25_procent
  • @50_procent
  • @75_procent

Är detta ett projekt som gäller hushållsarbete, privatliv eller jobb?

• @hushåll
  • @privatliv
  • @jobb

Var någonstans vill du utföra uppgiften?

• @kontoret
  • @hemifrån
  • @gymmet
Om du lägger till ett blanksteg i ditt etikettnamn, så kommer blanksteget automatiskt att ersättas av ett understreck. Om du till exempel provar att skapa en etikett med namnet Svara på e-post, så kommer din etikett istället att heta Svara_på_e-post.

Redigera en etikett

Ändra namn på en etikett

1. Öppna vyn Filter och etiketter (den ligger under vyn Kommande).
  2. Skrolla ned till Etiketter och välj etiketten som du vill byta namn på.
  3. Välj ikonen med tre punkter längst upp till höger.
  4. Välj Redigera etikett.
  5. Nu kan du byta namn på din etikett!

Ändra färg på en etikett

1. Välj Filter och etiketter på vänstermenyn i Todoist.
  2. Skrolla ned till Etiketter.
  3. Leta upp etiketten som du vill ändra färg på.
  4. Klicka på ikonen med tre punkter till höger om etiketten.
  5. Välj Redigera etikett.
  6. Klicka på rullgardinsmenyn under Etikettfärg och välj den färg som du vill ha.
  7. När du är klar, klickar du på Spara.
  1. Öppna vyn Filter och etiketter (den ligger under Kommande).
  2. Skrolla ned till dina etiketter och tryck på etiketten som du vill ändra färg på.
  3. Tryck på de tre punkterna längst upp till höger.
  4. Välj Redigera etikett.
  5. Tryck på det befintliga färgnamnet och välj den färg som du vill ha.
  6. När du är klar, så trycker du på bocken längst upp till höger.
    1. Öppna vyn Filter och etiketter (den ligger under Kommande).
    2. Skrolla ned till dina etiketter och tryck på etiketten som du vill ändra färg på.
    3. Tryck på de tre punkterna längst upp till höger.
    4. Välj Redigera etikett.
    5. Tryck på Färg och välj den färg som du vill ha.
    6. När du är klar, trycker du på Klar längst upp till höger.
Du kan även byta färg på en etikett via etikettens kontextmeny.

Hitta en specifik etikett

Sök efter en etikett

Skriv in etikettnamnet i sökfältet högst upp i Todoist. Om du till exempel skriver “@viktigt” i sökfältet kommer alla uppgifter som har etiketten @viktigt att tas fram.

I apparna för webben, macOS, eller Windows så kan du använda kortkommandot f för att göra en ny sökning.

Se en lista med alla dina etiketter

Du hittar en fullständig lista över alla dina befintliga etiketter genom att välja Filter och etiketter i din navigeringsmeny (den kommer att ligga precis under din Kommande-vy) och skrolla ned till Etiketter.

Du kan även skapa filter med hjälp av etiketter. Till exempel, filterförfrågan “idag & @e-post” kommer ta fram alla dina uppgifter med @e-postetiketten, som även förfaller idag.

Se alla dina uppgifter med etiketter

Du kan hitta en fullständig lista över dina etiketter genom att gå till Filters och etiketter-vyn (den kommer att ligga precus under din Kommande-vy) i navigeringspanelen. När du har öppnat den vyn, så skrollar du ned till Etiketter. Välj valfri etikett för att få en fullständig lista med alla uppgifter som fått den etiketten.

Radera en etikett

Lite då och då kanske du ser en etikett som du inte behöver längre på din lista. Inga problem, det är bara att radera den! Såhär gör du:

1. Välj Filter och etiketter på vänstermenyn i Todoist.
  2. Skrolla ned till Etiketter.
  3. Leta upp etiketten som du vill radera.
  4. Klicka på ikonen med tre punkter till höger om etiketten.
  5. Välj Radera etikett.
  6. Klicka på Radera för att bekräfta.
  1. Öppna vyn Filter och etiketter (den ligger under Kommande).
  2. Skrolla ned till dina etiketter.
  3. Tryck på etiketten som du vill radera.
  4. Tryck på de tre punkterna längst upp till höger.
  5. Välj Redigera etikett.
  6. Tryck på ikonen med tre punkter längst upp till höger.
  7. Välj Radera.
  8. Tryck på Radera för att bekräfta.
Endast på Android, så är det även möjligt att ta bort flera etiketter samtidigt:
  1. Öppna vyn Filter och etiketter (den ligger under Kommande).
  2. Skrolla längst ned i din etikettlista och tryck på Hantera etiketter.
  3. Välj vilka etiketter som du vill radera.
  4. Tryck på de tre punkterna längst upp till höger.
  5. Välj Radera.
  6. Tryck på Radera igen för att bekräfta.
    1. Öppna vyn Filter och etiketter (den ligger under Kommande).
    2. Skrolla ned till dina etiketter.
    3. Tryck på etiketten som du vill radera.
    4. Tryck på ikonen med tre punkter längst upp till höger.
    5. Välj Redigera etikett.
    6. Välj Radera etikett.
    7. Tryck på Radera etikett för att bekräfta.
Du kan även radera en etikett via dess kontextmeny.

Vanliga frågor

Kan man byta färg på en delad etikett?

Nej. Delade etiketter är grå som standard. För att kunna välja en egen färg, så kan du lägga till den i din lista över privata etiketter.

Kommer raderade etiketter fortfarande att visas på slutförda uppgifter?

Ja, både privata och delade etiketter som har blivit raderade kommer fortfarande att synas på listan över slutförda uppgifter. När du ändrar status till ej slutfört på en uppgift som har en raderad etikett, så kommer en ny etikett att skapas och läggas till på din lista över delade etiketter, även om det ursprungligen var en privat etikett. Denna etikett kommer att få namnet som den hade när uppgiften slutfördes.

Vad händer när man raderar en privat etikett?

När man raderar en privat etikett, så tas den bort från din privata etikettlista, den delade etikettlistan hos dina samarbetspartner och den tas även bort från från alla aktiva uppgifter.

Vad händer när man raderar en delad etikett?

När man raderar en delad etikett, så tas den automatiskt bort från allas delade etikettlista och alla aktiva uppgifter. Om etiketten var en del av någons privata etikettlista, så kommer de fortfarande att ha åtkomst till den och den kommer att synas i uppgifter som har den etiketten i deras privata projekt.