Förfallodatum och tider

Business

Förfallodatum! Så viktiga, men ändå så lätta att glömma.

I Todoist kan du försäkra dig om att aldrig missa något genom att lägga till förfallodatum och/eller tider i dina uppgifter. Du kan även skapa återkommande förfallodatum såsom "Skicka födelsedagskort till mamma 19:e juli varje år” och "Ta ut återvinningen varannan onsdag".

Hur man ställer in förfallodatum (eller återkommande förfallodatum)

Det lättaste sättet att lägga till ett förfallodatum oavsett plattform - dator, mobil, eller webb - är helt enkelt att skriva in det i uppgiftsfältet tillsammans med ditt uppgiftsnamn. Den smarta snabbtilläggningen kommer automatiskt att känna igen datumet, markera det och lägga till det när du sparar uppgiften.

Du kan beskriva nästan vilket datum som helst genom att använda naturligt språk - från ett enkelt imorgon kl. 16.00 till ett väldigt specifikt återkommande datum såsom var 3:e tisdag start 29 aug i 6 må.

För tillfället har vi inte stöd för förfallotider på arabiska, tjeckiska och turkiska, men vi jobbar på det och planerar att lägga till stöd för dessa språk i framtiden.
Ibland kan ett datum vara del av ett uppgiftsnamn, till skillnad från en deadline. Till exempel för uppgiften "Skapa rapport varje månad", så kommer "varje månad" automatiskt att markeras som ett förfallodatum. Klicka eller tryck bara på ordet/orden för att avmarkera. Du kan även stänga av automatisk datumigenkänning helt och hållet.

Välj ett datum med schemaläggaren

Du kan även öppna hela uppgiftsschemat genom att klicka eller trycka på datumfältet eller kalenderikonen, när du lägger till eller redigerar en uppgift på valfri plattform. Därifrån så kan du manuellt välja ett datum från kalendern, eller använda någon av våra behändiga kortkommandon (du kan t.ex. välja Imorgon, Senare denna vecka eller Denna helg).

För att ställa in en förfallotid, så klickar du på + Lägg till tid längst ned till vänster.

För att lägga till eller ändra datum i en befintlig uppgift på mobilen eller pekplattan, så sveper du från höger till vänster på uppgiften. För att ställa in förfallotid, så trycker du på + Lägg till tid längst ned till vänster.

date-and-time-android-swipe.jpg För att lägga till eller ändra datum i en befintlig uppgift på mobilen eller plattan, så sveper du från höger till vänster på uppgiften. För att ställa in en tid för uppgiften, så trycker du på pilen (>) längst ned till höger och trycker sedan på + Lägg till tid längst ned till vänster.

Ibland är det bra att veta ifall ett datum redan är fullpackat med uppgifter, innan du planerar in något annat där. Det kan du kolla när du bokar om en uppgift med hjälp av schemaläggaren, genom att skriva ditt nya förfallodatum eller välja det i kalendern. Du kommer då att se en förhandsvisning av hur många uppgifter som redan är inbokade den dagen:

Några exempel på datumformat som du kan använda

Detta är bara en del av de datum och återkommande förfallodatum som du kan lägga till. Om du är osäker på om ett specifikt datumformat kommer att fungera, så skriver du bara in det i ditt uppgiftsnamn. Använda naturligt språk för att beskriva det. Chansen är stor att Todoist kommer att förstå vad du menar.

Engångsförfallodatum

Skriv dessa termer med naturligt språk när du lägger till en uppgift i Todoist, för att schemalägga uppgiften till det specifika datumet.

Vad du skriver: Vad Todoist förstår:
idag Idag (nu funkar också)
imorgon Imorgon (imorg funkar också)
nästa vecka Nästa måndag som standard (detta kan ändras i dina inställningar)
nästa månad Första dagen i nästa månad
27 jan 27 jan (jan 27, 27/1 funkar också)
2022-01-27 27 januari 2022 (2022/01/27, 27/01/2022, 2022-01-27 funkar också)
27e 27:e dagen i nuvarande månad
mitten januari 15e januari
slutet av månaden Sista dagen i nuvarande månad
idag kl 10 Idag klockan 10.00
imorgon kl 16 Imorgon klockan 16.00
Fre @ 19 Fredag klockan 19.00 (fre kl 19, fre 19.00, fre kl 19.00 funkar också)
kl 18 Idag klockan 18.00 (såvida inte 18.00 har passerat, då blir det imorgon)
om 5 dagar 5 dagar från idag (+5 dagar, +5, om 5 dag funkar också)
om 3 veckor 3 veckor från idag (om 3 v funkar också)
om 2 timmar 2 timmar från nu (om 2 timm funkar också)
på förmiddagen Kl 9
på eftermiddagen Kl 12
på kvällen Kl 19
någon dag två månader senare

Återkommande förfallodatum

När du behöver upprepa en uppgift dagligen, veckovis, månadsvis eller enligt vilket schema du vill, så kan du ställa in ett återkommande förfallodatum: Läs allt om hur man ställer in återkommande förfallodatum såsom dagligen, varje vecka eller var tredje månad.

Vanliga frågor

Kan man ta bort ett förfallodatum med hjälp av naturligt språk?

Ja, om du skriver inget datum, så tas förfallodatumet bort när du lägger till eller uppdaterar en uppgift.

Kan man ändra vilken dag som Todoist ska tolka som Nästa vecka eller Denna helg?

Svar: Ja, du kan göra det i dina kontoinställningar:

1. Klicka på din avatar längst upp till höger i Todoist.
  2. Välj Inställningar.
  3. Öppna fliken Allmänt.
  4. Skrolla ned till avsnittet Datum & tid.
  1. Svep applisten längst ned uppåt för att öppna menyn.
  2. Tryck på kugghjulsikonen längst upp till höger för att öppna Inställningar.
  3. Välj Allmänt.
  4. Skrolla ned till avsnittet Datum & tid.
  1. Tryck på kugghjulet längst upp till höger
  2. Tryck på Inställningar.
  3. Välj Allmänt.
  4. Skrolla ned till avsnittet Datum & tid.

När jag bokar om en uppgift, så ser jag ibland olika alternativ. Ibland kommer till exempel alternativet Denna helg och ibland kommer Nästa helg istället. Varför blir det så?

När schemaläggaren föreslår nya datum till en uppgift, så baseras förslagen på faktorer som t.ex. dagens datum. Om t.ex. alternativet Denna helg endast visas på måndag, tisdag, onsdag, eller torsdag, så kommer alternativet Nästa helg endast att visas på helgdagar.

Vilka är kriterierna för färgkodningen av förfallodatum?

Förfallodatum förekommer i följande färger:

• Röd: förfallna uppgifter
  • Grön: uppgifter som förfaller idag
  • Brun: uppgifter som förfaller imorgon
  • Lila: uppgifter som förfaller inom de närmsta 2-7 dagarna
  • Ingen färg: uppgifter som förfaller om 8 dagar eller mer