Ställ in ett återkommande förfallodatum

Business

Du har förmodligen uppgifter som upprepar sig med jämna mellanrum - månadsrapporter, ta ut soporna, komma ihåg att ringa mamma på födelsedagen.

Istället för att skapa en ny uppgift för varje händelse, kan du ge den ett återkommande förfallodatum. När du slutför en återkommande uppgift, kommer den automatiskt att återställas på nästa förfallodatum, utan att du behöver anstränga dig extra.

Hur man ställer in ett återkommande förfallodatum

Du kan lägga till ett förfallodatum oavsett plattform - dator, mobil, eller webb - genom att skriva in det i uppgiftsfältet med naturligt språk såsom "varje måndag" eller "varannan vecka". Vår smarta Snabbtilläggning kommer automatiskt att känna igen det återkommande datumet, markera det och lägga till det när du sparar uppgiften.

Ibland är ett datum del av ett uppgiftsnamn till skillnad från en deadline.
Till exempel för uppgiften Skapa månatlig rapport, kommer ordet månatlig automatiskt att markeras som ett förfallodatum. Klicka eller tryck bara på ordet för att avmarkera. Du kan även stänga av automatisk igenkänning av datum helt och hållet.

Några exempel på återkommande förfallodatum

Här följer några exempel på naturligt språk som du kan använda för att schemalägga en återkommande uppgift:

Skriv såhär:

För att lägga till detta återkommande förfallodatum:

varje dag

Varje dag från och med idag (dagligen funkar också)

varje morgon

Varje dag kl. 09.00

varje kväll

Varje dag kl. 19.00

varje veckodag

Varje måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag (även varje arbetsdag)

varje måndag, fredag

Varje måndag och fredag (var måndag, fredag; varje mån, fre; var mån, fre fungerar också)

var 3:e dag

Var 3:e dag från och med idag

varje vecka

Varje vecka från och med idag (veckovis funkar också)

varje månad

Varje månad från och med idag (månatligen funkar också)

var 3:e fredag

Tredje fredagen i månaden

den 27:e varje månad

den 27:e varje månad

varje år

Varje år från och med idag (årligen funkar också)

27:e januari varje år

27:e januari varje år

varannan måndag

varannan måndag med start idag

sista dagen

Sista dagen i månaden

Start- och slutdagar för återkommande uppgifter

Du kan även använda naturligt språk för att schemalägga en återkommande uppgift med ett start- och slutdatum:

Skriv såhär:

För att lägga till detta återkommande förfallodatum:

varje dag start 3 aug

Varje dag start 3 augusti (från 3 aug funkar också)

varje dag slut 3 aug

Varje dag start idag och slut 3 augusti (tills 3 aug funkar också)

varje dag i 3 veckor

Varje dag i 3 veckor med start idag

varje dag från 10 maj till 20 maj

Varje dag start 10 maj slut 20 maj

Du kan ställa in alla typer av återkommande förfallodatum i Todoist. Oavsett om du schemalägger något enkelt som "varje dag kl 16" eller något mer specifikt som "var 3e tisdag start 29 aug i 6 månader", pröva att skriva in det så är chansen stor att Todoist känner igen det.

Repetera en uppgift baserat på originaldatum eller slutförandedatum

Du kan skapa en återkommande uppgift som upprepas med jämna mellanrum, antingen utifrån uppgiftens originaldatum eller från dess slutförandedatum, genom att använda varjeellervarje!. Såhär funkar det:

Varje: När man slutför en uppgift som har förfallodatumet var 3:e månad så kommer uppgiftens förfallodatum att ställas 3 månader framåt från uppgiftens originaldatum.

Till exempel, om du skapade en uppgift den 10 januari, med förfallodatumet var 3:e månad, så kommer det att upprepas 10 jan, 10 apr, 10 juli o.s.v, oavsett när du faktiskt slutför uppgiften. Detta är användbart för uppgifter som måste göras just de dagarna, som t.e.x skolbetyg som ska sättas specifika datum eller att betala hyran.

Varje!: När du slutför en uppgift med förfallodatumet var! 3:e månad, kommer det att sätta förfallodatumet till 3 månader efter den dagen du slutförde uppgiften.

Så om du slutförde uppgiften den 20 januari, kommer nästa förekomst av uppgiften att bli den 20 april. Detta är användbart för uppgifter som måste slutföras med regelbundna mellanrum, men inte nödvändigtvis på en specifik dag, som t.ex. att städa eller träna.

Vanliga frågor

Fråga: Min återkommande uppgift blir inte schemalagt korrekt. Hur löser jag det?

Svar: När du ställer in ett återkommande förfallodatum, finns det några knep för att få Todoist att förstå dig:

Todoist föredrar att ha startdatumet på slutet.

Till exempel, varannan vecka start 1 nov kl 7 kommer inte att känna igen tiden ordentligt. Använd istället varannan vecka kl 7 start 1 nov.

Todoist föredrar att tiden står efter det första datumet.

Om du försöker sätta ett förfallodatum till kl 7 varannan onsdag start 1 nov, kommer Todoist inte korrekt att känna igen den återkommande parametern i uppgiften. Skriv istället varannan onsdag kl 7 start 1 nov.

Fråga: Kan man skapa komplexare återkommande uppgifter med termen varje mer än en gång?

Svar: Dessvärre kan man inte använda termen varje mer än en gång i uppgiftens förfallodatum.

Fråga: Efter att jag skapat en återkommande uppgift, så ser jag bara den första uppgiften och inte de andra. Hur kan jag se alla förekomster av uppgifterna i Todoist?

Svar: Dessvärre kan man inte se alla sina återkommande uppgifter i Todoist. Detta beror på att en återkommande uppgift är en individuell uppgift där förfallodatumet flyttar på sig, snarare än en uppsättning av flera separata uppgifter.

Om du till exempel skapar en uppgift som Storstäda och sätter förfallodatumet till månatligen den 28e, så kommer uppgiften att schemaläggas den 28:e i den här månaden. När uppgiften är slutförd, flyttas förfallodatumet till nästa återkommande datum - i detta fall, den 28:e i nästa månad.

Fråga: Hur kan man se sina slutförda återkommande uppgifter i sin lista över slutförda uppgifter?

Svar: Dessvärre så kan man inte se slutförda återkommande uppgifter i sin lista över slutförda uppgifter. Däremot kan man se dem i sin aktivitetslogg.

Fråga: Kan man ångra slutförandet av en återkommande uppgift?

Svar: Dessvärre så kan man inte ångra slutförandet av återkommande uppgifter, som redan blivit slutförda.

Det finns ett undantag. Precis efter att man slutfört en enskild uppgiftshändelse i en återkommande uppgift, så kan man ångra slutförandet med ångravalet längst ned i Todoist. Datumet för den återkommande uppgiften kommer att återgå till det datum som var innan slutförandet.

Valet att ångra en slutförd uppgift kommer endast att finnas kvar tills man utför någon annan åtgärd i Todoist.

Fråga: Hur schemalägger jag en uppgift för flera dagar under en vecka, utan att den upprepas efter det?

Svar: Detta kan du göra genom att schemalägga uppgiften för flera dagar under en vecka och så inkludera ett specifikt slutdatum.

Om du till exempel vill schemalägga en uppgift till nu på onsdag, fredag och lördag, så sätter du bara förfallodatumet till varje onsdag, fredag, lördag slut lördag. Uppgiften kommer inte att upprepas igen efter lördag.

Fråga: Hur senarelägger eller ombokar jag en återkommande uppgift på rätt sätt? När jag skriver in ett nytt datum så förlorar uppgiften sina följande förekomster.

Svar: För att skjuta upp en återkommande uppgift, använd uppgiftschemat genom att högerklicka (webb, Windows, macOS) eller svepa vänster (iOS, Android) och välja ett nytt datum därifrån.

Om du skriver in ett nytt datum för en återkommande uppgift, kommer du helt att ändra på uppgiftens förfallodatum och förlora de följande förekomsterna.